Welkom
bij Wonderlaars
Over Rachel
en haar wonderlaarzen
De wondere wereld
van het laarzenmaken
De nieuwste wonderlaars
uitgelicht
Rachel's CV
de wandeling
Rachel's Laarzen
bekijken
Een wonderlaars-wens?
Trek de stoute laarzen aan!
Contact met Rachel
+ links...
OVER RACHEL
en haar wonderlaarzen


Ontstaansgeschiedenis
Op mijn vijfde had ik een paar lievelingsschoenen, rode klomplaarsjes, die ik nog droeg terwijl ik ze al niet meer paste en mijn tenen er krom instonden. Op mijn zeventiende maakte ik een stoel van multiplex in de vorm van een schoen. Toch koos ik voor de journalistiek. Wel verzamelde ik al die tijd schoenen en bezit er nu zo'n 500 paar. Ik' ben opgegroeid tussen keramiek en schilderkunst, met een vader die hoge laarzen schildert, een moeder die ze draagt en een zus die ze tekent. En zo werd ik tenslotte als een magneet naar het schoenmakersvak getrokken. Er vond een explosie plaats van jarenlange opgespaarde liefde voor schoenen en laarzen. Wat je allemaal kan doen met kleuren en vormen! Hoe een laars voelt! Nu wil ik voor de rest van mijn leven in de wondere wereld van het schoenmaken verkeren en wonderlaarzen maken.

Laarzen of schoenen
Laarzen hebben mijn speciale aandacht. Ik zie ze als objecten met veel ruimte om op te spelen met kleur en vorm. Hun grootte maakt dat ze bezit nemen van de drager en dat fascineert mij. Zeker bij kaplaarzen is dat het geval. Neergezet als object worden laarzen vreemde dingen met een eigen leven. Ik maak ook schoenen, maar word als een magneet richting laarzen getrokken. Het ontwerpen en maken van laarzen staat voor mij synoniem aan het vieren van feest. Mijn laarzen mogen knallen. Ik laat mijn verbeelding graag de vrije loop. Ik vraag me niet af wanneer mijn ontwerpen te dragen zijn en of ze voor loopcomfort zorgen. Dan zou ik nooit bedacht en gemaakt hebben wat inmiddels tot mijn collectie handgemaakte Wonderlaarzen behoort.

Lopen of niet lopen

Wel of geen loopcomfort, schoenmaken is een ambacht waar specifiek gereedschap, machines, techniek en spierkracht bij komen kijken. Een laars of schoen is als het menselijk lichaam, compleet met geraamte, hersens, hart en longen. Er zitten materialen en onderdelen in verstopt waar de argeloze drager geen weet van heeft. Zonder die onderdelen kan een laars niet ontstaan.

De meeste van mijn laarzen zijn geschikt om op te lopen. Maar sommige laarzen zijn enkel draagbaar. Ieder paar geeft een andere sensatie. Met een paar wonderlaarzen aan de voeten kan de drager zich een balletdanser voelen, een soulzanger, majorette, maitraise, schaatser, linedanser, stripheld, drag queen, elfje of superman. Zo bepaalt het gevoel dat de laarzen veroorzaken, de manier van lopen. En of dat comfortabel is of niet, dat is voor iedereen persoonlijk.

Mijn fantasie kent geen grenzen

Iedere nieuwe laars is een complete ontdekkingsreis. Gezien in een droom, in een flits, in kleuren, geluiden, de natuur. Grenzeloos laat ik mijn fantasie de vrije loop, om soms tot de ontdekking te komen dat mijn fantasie een loopje met me genomen heeft. Dat zijn vaak mijn meest dierbare laarzen.

Maar hoe speels de ontwerpen zijn, hoe ontnuchterend is vaak de praktijk. Ambachtelijk schoenmaken betekent gehavende handen krijgen, met vluchtige stoffen werken, oordoppen en beschermbrillen dragen.

Om daarnaast je ziel in een laars of schoen leggen, met alle liefde en geduld die is op te brengen. Sinds ik werkzaam ben in de orthopedie word ik daar dagelijks mee geconfronteerd. Daar komen mensen die weer willen lopen en dat vraagt een ander soort aandacht. Schoenen maken om weer te kunnen lopen en schoenen maken als kunstobject, het lijkt een contrast maar in mijn geval kunnen ze niet zonder elkaar.